W ADD Informática zastanawialiśmy się od kilku dni, o czym powinien być pierwszy nieświąteczny artykuł na naszej strony. Niestety, poświąteczny kac jest jednym z tych dłuższych. Zwłaszcza dla naszego ciała, które zapamiętało ekscesy z ostatnich dni, opierając się nagłym zmianom za każdym razem gdy patrzymy na siebie w lustrze lub wskaźnik wagi mówi nam, że czas najwyższy „zabrać się za siebie” lub „koniec ze słodyczami”. Od tej pory sałatka na kolację, co najwyżej plasterek sera. W efekcie płacimy za to podwójną cenę, początkowo z “nadmiaru”, a teraz “braku”. Smutne, prawda?
Niestety tak, jednak do czasu. Kilka dni temu nasza koleżanka Silvana w porze lunchu wyciągnęła z torby sałatkę i w przerwie między kęsami usłyszeliśmy jak mówi: “Marze o tym, aby skończyć jeść sałatkę, wtedy będę mogła przejść do nowo odkrytego deseru. Jest bardzo zdrowy, słodki i praktycznie nietuczący!”. Wyobraźcie sobie zaciekawienie, które wymalowało się na twarzach wszystkich zebranych w pomieszczeniu osób. Natychmiast spojrzeliśmy na Silvanę i zgodnym chórem krzyknęliśmy: opowiedz nam o nim, ale już! I et voila! Po krótkim wyjaśnieniu, a zwłaszcza po degustacji, zgodnie stwierdzieliśmy, że najlepszą rzeczą jaką możemy zrobić, to podzielić się z Wami przepisem na ten niezwykły deser. Rozkoszujcie się jego smakiem w samotności lub towarzystwie, zachęcamy do włączenia deseru do menu w Domu Opieki (wprowadzając niewielkie zmiany zgodnie z dietą Podopiecznych).
JOGURT NATURALNY Z MIODEM I ORZECHAMI
Przepis na jedną porcję:
Jogurt naturalny odtłuszczony, bez cukru i substancji słodzących (polecamy opakowanie 500 gr lub 1 kg).
Miód lub brązowy cukier (dla osób stosujących dietę polecamy słodzik, syrop z agawy lub zrezygnować z substancji słodzących).
Obrane orzechy (3 orzechy włoskie).
Według Silvany, kolejność dodawania składników nie wpływa na jakość produktu końcowego, jednak ona zawsze przygotowuje ten deser w poniżej opisany sposób. Deser MUSI być podawany w pojemniku wykonanym z przezroczystego szkła. Na nasze pytanie: czy pojemnik może być wykonany z innego materiału niż szkło? Silvana stanowczo odpowiedziała: NIE
Przygotowanie deseru należy rozpocząć od umieszczenia wskazanej ilości pokrojonych na małe kawałki orzechów w szklanej misce lub pojemniku. Następnie, dodać około 150 gram jogurtu i dwie łyżeczki cukru trzcinowego lub miodu do smaku. Potem wymieszać jogurt z cukrem lub miodem nie dotykając dna pojemnika łyżką, aby nie połączyć jogurtu z orzechami. Gdy jogurt jest już dobrze wymieszany z miodem lub cukrem, umieść łyżkę dotykając dna pojemnika i połącz jogurt z orzechami. Następnie możecie spróbować deseru.
Być może umieściliśmy poprzeczkę zbyt wysoko na oczekiwany przepis na deser, który Silvana skomentowała w następujący sposób: “na początku nie okazał się tak niezwykły jak tego oczekiwałam”. Jednak biorąc pod uwagę właściwości składników oraz porównując jego niskokaloryczność z innymi deserami, z każdym kęsem smakuje lepiej. Szczególnie teraz, po Świętach Bożego Narodzenia, kiedy nasz organizm będzie nam wdzięczny za chwilę wytchnienia w diecie.
WŁAŚCIWOŚCI ODŻYWCZE JOGURTU NATURALNEGO
Jogurt naturalny (bez dodatku cukru) wspomaga oczyszczanie przewodu pokarmowego z toksyn, dzięki czemu zapobiega rozwojowi bakterii, a także podnosi odporność organizmu.
Szklanka jogurtu dostarczy naszemu organizmowi 415 miligramów bardzo dobrze przyswajalnego wapnia, witaminy oraz inne biopierwiastki. Zawiera pięciokrotnie więcej aminokwasów i jest łatwiej strawny niż mleko, przy czym osoby z nietolerancją laktozy mogą spożywać jogurt.
Jogurt ułatwia syntezę witamin w organizmie, wspomaga układ odpornościowy, ułatwia wchłanianie żelaza oraz odnawia mikroflorę jelit redukując wydzielanie gazów, pomagając przy zaparciach i wzdęciach. Pomaga łagodzić zapalenia pęcherza moczowego oraz łagodzi objawy PMS u kobiet.
WŁAŚCIWOŚCI ODŻYWCZE MIODU
Miód jest bogaty w takie minerały, jak sód, potas, magnez, wapń, żelazo, mangan, miedź, fosfor, cynk, selen, witaminy A, C i B. Właściwości odżywcze oraz lecznicze miodu znane są już od czasów starożytnych.
Właściwości wzmacniające oraz relaksujące wspomagają wchłanianie tryptofanu, który jest prekursorem serotoniny wspomagającej walkę z bezsennością.
Dzięki dużej zawartości sodu, żelaza oraz fosforu pomaga w prawidłowym utrzymaniu systemu nerwowego.
Regularne spożywanie miodu poprawia przyswajanie innych pokarmów, ponieważ jest on lekkostrawny. Posiada właściwości kojące i antyseptyczne, które pomogą w leczeniu grypy, bólu gardła i mięśni.
WŁAŚCIWOŚCI ODŻYWCZE ORZECHÓW WŁOSKICH
Zawierają dużą ilość minerałów i witamin, które pomagają nam utrzymać zdrowie oraz aktywność. Ponadto, dostarczają antyoksydanty, które działają zbawiennie na nasze komórki.
W przypadku regularnego spożywania dostarczają proteiny, witaminę B i A, kwasy omega-3, kwas alfa-linolenowy, który reguluje poziom cholesterolu we krwi.